Specialisatie

Dry Needling

Dry needling is een evidence based behandelmethode waarbij triggerpoints in een verkrampte spier met een fijn naaldje worden aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.

Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat ontstaat door een zuurstoftekort binnen de spier. Dit punt geeft altijd lokale drukpijn maar vaak ook uitstralende pijn in een zone specifiek aan de spier. De triggerpoints kunnen naast pijn ook stijfheid en beweginsbeperking geven. Deze triggerpoints kunnen zowel acuut als chronisch ontstaan. De behandeling van deze triggerpoints is er op gericht om de pijn van deze punten langdurig uit te schakelen. Er wordt gestreefd naar onmiddellijke verlichting van de klachten, maar vaak zijn er meerdere sessies nodig om de klacht volledig weeg te krijgen. Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling.

Het aanprikken van een spier voelt u bijna niet. Als het triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich heel even lokaal op (local twitch). Daarna zal de spier ontspannen. Na het prikken wordt er nog nabehandeld met stretching, lichte oefeningen, … Na de behandeling is het normaal dat de spier nog wat stijf en/of vermoeid aanvoelt. Hiervoor geven we de raad om de spier goed warm te houden.

Accupunctuur en dry needling zijn niet hetzelfde. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om de triggerpoints te ontspannen. Bij accupunctuur wordt er geprikt naar energetische punten, waarbij de naald tijdelijk in het energiepunt blijft zitten om de energetische stromen te herstellen.

Specialisaties

(Sport)revalidatie
Neurologische revalidatie
Cardiale revalidatie

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.