Beweging als krachtige behandeling voor mentale gezondheid
In de wereld van kinesitherapie is fysieke activiteit al lang erkend voor de vele voordelen voor het lichaam. Maar recent onderzoek van de University of South Australia, benadrukt ook de belangrijke rol van beweging bij het aanpakken van mentale gezondheidsproblemen. Deze uitgebreide studie toont aan dat fysieke activiteit maar liefst 1,5 keer effectiever is in het verminderen van depressieve symptomen dan traditionele behandelingen zoals counseling en medicatie.
Een krachtig effect in korte tijd
De studie, de meest omvattende tot nu toe, analyseerde maar liefst 97 reviews en 1039 klinische onderzoeken, met gegevens van meer dan 128.000 deelnemers. Hieruit bleek dat kortdurende interventies van maximaal 12 weken bijzonder effectief zijn in het verminderen van symptomen van depressie en angst. Dit betekent dat fysieke activiteit niet alleen werkt, maar ook snel effect kan hebben, een cruciale factor voor mensen die worstelen met hun mentale gezondheid.
Wie heeft het meeste baadt bij beweging?
De studie vond dat bepaalde groepen extra voordelen ervaren. Zo zagen mensen met depressie, zwangere vrouwen, postpartum moeders, gezonde personen, en mensen met HIV of nierziekte de grootste verbeteringen in hun mentale welzijn. Dit benadrukt dat beweging breed kan worden ingezet voor verschillende doelgroepen in een kinesistenpraktijk.
Waarom beweging prioriteit moet krijgen
Dr. Ben Singh, hoofdauteur van het onderzoek, pleit ervoor dat fysieke activiteit prioriteit moet krijgen in de aanpak van mentale gezondheidsproblemen. Ondanks de bewezen voordelen wordt beweging vaak nog niet als eerstelijnsbehandeling ingezet. In plaats daarvan wordt het vaak gezien als aanvullende therapie. Deze bevindingen wijzen erop dat we fysieke activiteit als een centraal onderdeel van elke behandelingsstrategie moeten beschouwen.
Wat voor soort beweging werkt het best?
De onderzoekers benadrukken dat alle vormen van beweging gunstig zijn, waaronder wandelen, krachttraining, Pilates, en yoga. Intensievere activiteiten bleken nog meer voordelen te bieden, vooral voor mensen met depressie en angst. Dit biedt kinesisten veel flexibiliteit om een passend en op maat gemaakt beweegprogramma op te stellen voor elke cliënt, afgestemd op diens specifieke behoeften en voorkeuren.
Beweging als hoofdbehandeling
Gezien de hoge kosten van mentale gezondheid, is het duidelijk dat fysieke activiteit als kernonderdeel van mentale gezondheidszorg meer aandacht verdient. Voor een kinesistenpraktijk biedt dit onderzoek een wetenschappelijk onderbouwde basis om cliënten aan te moedigen meer te bewegen voor hun mentale én fysieke welzijn.
Door beweging als behandeling in te zetten, kunnen kinesisten hun patiënten ondersteunen in hun mentale gezondheid en bijdragen aan een positieve verandering op lange termijn.
Bron: British Journal of Sports Medicine, University of South Australia